Categorieën
Blog

Van wilde plannen naar reëel ontwerp

Wilde plannen hadden we toen we de eerste keer om de tafel gingen zitten om een beeld neer te zetten van hoe ons huis eruit moest komen te zien.
Een grote tuin, een jacuzzi op een veranda, een nul-op-de-meter woning om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Een zolder met een fitnessruimte.

Allemaal op de begane grond?

Natuurlijk wilden we allemaal op de begane grond zitten en dan ook alles gelijkvloers.
De bebouwbare grond zou zo maximaal mogelijk benut worden.
De wensen werden neergelegd bij Architectenbureau InVorm en we keken met spanning uit naar de eerste presentatie van ons ‘droomhuis’.
Dat onze vraag nog niet zo eenvoudig naar zo’n droomhuis te vertalen viel, bleek in de eerste presentatie van Rob Bonneur en Simon Dries van Architectenbureau InVorm.

Creatief proces

Ze namen ons mee in hun creatieve proces met diverse opzetten, waarvan meteen al duidelijk was dat die niet haalbaar waren.
Het mooie was wel dat we hierdoor duidelijk kregen wat we wel en niet wilden terugzien in een volgend ontwerp. Vonden we het nu echt zo belangrijk om alles gelijkvloers te hebben?
Dat was geen haalbare kaart en als je dan constateert dat er best één unit op de verdieping gerealiseerd kan worden en je schuift nog wat met slaapkamers, dan kom je al een heel eind verder.

Zwaar hoofd

Na de eerste bespreking werden wij achtergelaten met een zwaar hoofd en meer vragen dan antwoorden.
Zoals al eerder gebleken was in onze groep konden we snel een consensus vinden over de grote lijnen. Van daaruit konden de architecten verder. Ze hadden lol in onze aanpak en waardeerden het dat we van doorpakken en beslissen hielden.

De tweede ontwerppresentatie lag al heel dicht bij het definitieve ontwerp.

Isoleren en verwarmen

In de tussentijd hadden we ook onderzoek gedaan naar een alternatieve methode van isoleren en verwarmen. Een website die gevonden was, toonde interessante ideeën en een verkennend gesprek met de bevlogen ondernemer zetten ons aan om dit verder uit te werken. We bezochten een appartement waar de revolutionaire pasta op de muren aangebracht was en waar de verwarming door middel van lange afstand infraroodpanelen werd verzorgd. Het toepassen van deze pasta zou het mogelijk maken veel minder en zelfs nauwelijks te isoleren.

EPC-waarde

We waren enthousiast, maar het bedrijf had tot nu toe alleen verbouwingsprojecten gerealiseerd in bestaande woningen en gebouwen en kon nog geen relevante tests voor nieuwbouwwoningen overleggen die konden dienen voor het bepalen van de EPC-waarde.
Deze EPC-waarde is een essentieel onderdeel van de bouwaanvraag.
De gemeente was er nog niet klaar voor en hoewel wij als woongroep, gesteund door de architecten ons daarvoor sterk wilden maken, liet het bedrijf het verder lopen.

Jammer, maar het alternatief met een warmtepomp en vloerverwarming in combinatie met traditionele isolatie leverde een meer dan goede EPC-waarde op.

Bouweisen en financiële eisen

In het hele traject tot zover hebben de architecten nauw overleg gevoerd met de gemeente en daar bleek veel onduidelijkheid te bestaan over de eisen die aan ons project gesteld moesten worden. Een eerste verkenning van onze financiële mogelijkheden had al opgeleverd dat ons droomhuis een woongebouw moest worden met drie (eigenlijk vier) kadastraal gescheiden units, hierover later meer.

Dit leverde veel vragen op tijdens de voorlopige toetsing van ons definitieve ontwerp. Hoe moest worden omgegaan met geluidsisolatie en brandwerendheid. Uiteindelijk kwam er na veel navragen een uitspraak en konden we verder met het uitwerken naar een officiële aanvraag omgevingsvergunning, een mooiere naam voor de bouwvergunning.

 

Tijd om een aannemer te vinden en aan te haken.

 

Volg ons ook in de social media: